Kevään 2020 teema paljon puhuttua ilmaston muutosta ajatellen:

TEE PIENI EKOTEKO - ISTUTA PUU!

Muistatko nämä laulut:

Antti Tuisku: Me istutettiin yhdessä puu...

Aikakone: Alla vaahterapuun...

Juha Tapio: Kaksi vanhaa puuta...

#

Puilla on kautta aikojen ollut suuri merkitys niin lauluntekijöille, teollisuudelle, kotitalouksille elinkeinon, lämmityksen ja ruuankin kannalta (pula-aikoina lisättiin petäjäistä leipään, hedelmät, kuusenkerkät jne) sekä ravintona, pesäpaikkana ja suojana monenmoisille linnuille, eläimille ja pienemmille eliöille ja isona osana monimuotoista ekosysteemiä.

Metsät puineen ovat ne maapallomme keuhkot, jotka tuottavat fotosynteesissä ihmisille ja eläimille tärkeää happea ja sitovat puolestaaan suuret määrät ilmastoa lämmittävää hiilidioksidia. Puut ovat kookkaita, niissä on yhteyttävää lehtipinta-alaa paljon.

Lehteviä puita moititaan nykyään lehtien määrän vuoksi, ei jaksettaisi tai ei joudettaisi haravoimaan. Mitäs, jos ajateltaisiin asiat toisin, haravointi on hyvää hyötyliikuntaa ja halpaa huvia (kropasta löytyy haravoinnin yhteydessä lihaksia, joita harvoin muuten tulet käyttäneeksi, kupeet kiinteytyy) ja lehdistä saat kompostoimalla hyvää kuohkeaa multaa puutarhan lannoitukseen, humusta. Moni lehtomainen kasvi kaipaa lehtijätettä luontaisestikin hyvinvointiinsa. Kaikkea ei joka paikasta tarvitse aina raaputtaa puhtaaksi, jätä pieniä risukasoja ja lehtikasoja suojaksi ja elinympäristöksi siileille ja muille pikkueliöille. Tämä on sitä luonnon monimuotoisuutta ja se ei olisi pahitteeksi taajamissakin.

Kerroksellisuus, jossa puut ovat korkeimpana suojaa ja varjoa antavana osana, luo puutarhasta mielenkiintoisen ja usein terveenkin. Varjoa tarvitsevat perennat ja pensaat saavat kaipaamansa oikeat kasvuolosuhteet. Kerroksellisuus luo puutarhaan suojaisia kasvupaikkoja aremmillekin kasveille. Liian pelkistetyt ja yksinkertaiset pihat ovat pitkinä poutajaksoina herkempiä kärvähtämäänkin.

Eikä unohdeta koristearvoakaan, sitä silmän iloa, kauneutta. Esimerkiksi koristeomenapuut kyllä huomataan kaukaakin alkukesällä, kun ne kukkivat. Ja miten kauniita vaahterat ovat syysvärissään.

#

Ja mikä tyhjentääkään päätä stressistä paremmin kuin päivittäinen kävely omassa puutarhassa, mitähän tänään on alkanut kukkimaan ja saadaanko satoa hedelmäpuista. Silmillekin on terveellisempää katsella kaunista puutarhaa kuin tietokonetta tai puhelinta.

Ja miten puhtaita ne oman puun hedelmät ovatkaan ja maukkaita ja OMIA. Saat olla ylpeä omista omenoista, päärynöistä, kirsikoista, luumuista, saskatooneista jne. Muistat vaan syksyllä suojata jyrsijöiltä, ei iso vaiva ja samalla tulee pieni happihyppely. Jos leikkaaminen tuntuu vaikealta, onhan meitä ammattilaisia tai netti täynnä ohjeita.

Mieti: Onko tontillasi joutonurkkaus tai tarvitsetko varjoa tai suojaa jollekin toiselle lajille? - Istuta puu. Vaahterassa on isoine lehtineen paljon yhteyttävää pinta-alaa. Tammi hyvin pitkäikäinen ja uljas puu. Lehmus on myös lehtevä ja olemukseltaan rauhoittava puu. Omenapuusta saat maukasta satoa ja keväisin kauniin kukinnan ja pölyttäjät saavat kaipaamaansa mettä. Kirsikat kukkivat myös kauniisti, antavat maukasta satoa ja ovat melko lehteviä kokoonsa nähden.

Pieni yksittäinen teko, mutta suuri merkitys ilmaston muutokselle, jos meistä useampi sen toteuttaa.

Kevään aikana esitellään facebookissa joka viikko eri puulaji ja huhtikuussa arvomme joka viikko yhden puun (facebook ei ole arvonnoissa mitenkään osallisena). Kannattaa seurata!

Keväällä järjestämme infoillan tai infopäivän puista, esitellään lajeja ja niiden kasvupaikkoja ja istutetaan puu.