Jo alkavat jälleen auringonsäteet hankiin puremaan ja kevät koittaa.

Tässä kohtaa on hyvä suunnata katse puutarhalle muotoa antaviin puuvartisiin puihin ja pensaisiin.

Alkukesän varhaiset kukkijat, koristeomenapuut, loistavat vielä heräilevässä puutarhassa eri sävyissä ja värejä löytyykin puhtaan valkoisesta ja herkän vaaleanpunaisesta täyteläiseen tummanpunaiseen. Koot ja muodot vaihtelevat pienestä riippaomenapuusta näyttävään 4-6 metriseen pihan kuningattareen ja ne sopivat niin yksittäispuuksi kuin osaksi kasviryhmää. Kesällä puu on rehevä ja loppukesästä koristeelliset pienet hedelmät kaunistavat puuta.

###

Purppuraomenapuu 'Makamik'

Kestävä ja runsaastikukkiva puu, jossa punertavat lehdet muuttuvat syksyisin keltaisen sävyisiksi. Tuoksuva tummanpunainen kukinto touko-kesäkuun vaihteessa. Kirkkaanpunaiset hedelmät. Korkeus 4-5 m. Aurinkoinen kasvupaikka sekä tuore ja ravinteikas, kalkittu ja hyvin vettä läpäisevä maa. Menestymisvyöhyke I-V.

Purppuraomenapuu 'Hopa'

Kauniin ja hempeästi kukkivan puun lehdet ovat puhjetessaan punertavat, syksyllä usein keltaiset. Runsas roosan sävyinen, tuoksuva kukinta kesäkuussa. Punaiset hedelmät. Korkeus 4-6 m. Aurinkoinen kasvupaikka sekä tuore ja ravinteikas, kalkittu ja hyvin vettä läpäisevä maa. Menestymisvyöhyke I-IV (V).

Purppuraomenapuu 'Kirjailija'

Leveäkasvuinen ja koristeellinen puu jossa punertavasävyinen lehdistö. Kukkii touko-kesäkuun vaihteessa tummanpinkeillä hyvin suurilla kukilla. Pitkänomaiset tummanpunaiset hedelmät. Korkeus 4-6 m. Viihtyy aurinkoisella paikalla tuoreella ja ravinteikkaalla maalla. Menestymisvyöhyke I-IV (V).

Purppuraomenapuu 'Aamurusko'

Kaunis ja sirolatvuksinen puu, jonka lehdet ovat aluksi punertavat muuttuen vihreiksi ja syksyllä yleensä keltaisen sävyisiksi. Nuppuina vaaleanpunaiset kukat ovat osin puolikerrannaiset ja muuttuvat auetessaan vaaleanroosan sävyisiksi. Kukinta touko-kesäkuun vaihteessa. Hedelmät oranssinpunaiset. Korkeus 4-6 m. Aurinkoinen kasvupaikka, jossa on tuore, runsasravinteinen, kalkittu ja vettä läpäisevä maa. Menestymisvyöhyke I-III (IV).

Rautatienomenapuu ''

Kestävä ja suosittu riippapuu, jossa vihreät, syksyllä keltaiset lehdet. Nuppuina vaaleanpunaiset kukat muuttuvat auetessaan valkoisiksi. Kukinta touko-kesäkuun vaihteessa. Hedelmät ovat kellanvihreitä ja aurinkopuolelta punaisen sävyisiä, isoja ja mehukkaita sopien talouskäyttöön. Korkeus 2-4 m. Aurinkoinen kasvupaikka, jossa on tuore, runsasravinteinen, kalkittu ja vettä läpäisevä maa. Menestymisvyöhyke I-VI.

Riippaomenapuu 'Royal Beauty'

Kaunis ja siro-oksainen riippapuu, jossa tummanpunaiset lehdet sateenvarjomaisessa latvuksessa. Kukkii runsaasti purppuranpunaisin kukin touko-kesäkuun vaihteessa. Punavioletit hedelmät. Korkeus 2-3 m. Viihtyy lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa tuoreella sekä ravinteikkaalla maalla. Menestymisvyöhyke I-II (III).

Purppuraomenapuu 'Linnanmäki'

Matala ja sirokasvuinen puu, jossa punertavanvihreät lehdet. Kukkii puolikerrannaisilla tummanpunaisilla kukilla touko-kesäkuun vaihteessa. Hedelmät tummanviininpunaisia. Pienikokoinen, kasvaa 2-3 metriä korkeaksi. Viihtyy aurinkoisella paikalla, tuoreella ja runsasravinteisella maalla. Menestymisvyöhyke I-III.

Riippaomenapuu 'Ruby Tears'

Kauniskukkainen ja siro riippapuu, jossa punertavanvihreä lehdistö. Kukkii runsaasti vaaleanpunaisin kukin touko-kesäkuussa. Syksyllä punaiset hedelmät. Pienikasvuinen, korkeus 2 metriä. Menestyy aurinkoisella paikalla, jossa on tuore ja ravinteikas, kalkkipitoinen ja vettä läpäisevä multamaa. Menestymisvyöhyke I-III.

#