Hedelmäpuille kannattaa valita tontin valoisia, lämpimiä, kylmiltä tuulilta suojaisia kohtia. Valo-olosuhteet vaikuttavat puun muotoon, kasvutapaan. Varjostavat tai valoa heijastavat vaaleat seinät sekä metsä tai muuten isot puut tai pensaat vaikuttavat puun kasvuun. Lämpimällä paikalla hedelmäpuut kukkivat aiemmin ja sato kypsyy aikaisemmin. Kylmät tuulet palelluttavat arkoja lajikkeita huonoina talvina sekä vaikuttavat puun kasvuun, kukintaan ja pölytyksen onnistumiseen. Tuulisuojaa antavat rakennukset, metsä, suojaistutukset ym.
Huomioi myös veden käyttäytyminen tontilla. Älä istuta hedelmäpuita liian märkään paikkaan, ettei juuristo kärsi. Tarvittaessa salaojita paikka hyvin ja istututa puut loivaan kumpuun. Loiva etelä- tai länsirinne ovat ihantellisia paikkoja hedelmätarhalle. Kuivalla paikalla istuta muhevaan multaan ja huolehdi riittävästä kastelusta.
Mitä arempi lajike, sitä suojaisampi paikka. Arkoja ja pienikokoisia lajikkeita voi kasvattaa myös ruukkuviljelynä ja talvehdittaa kellarissa. Talvehtimista avomaalla voi edesauttaa myös pakkaspeitteillä.
Pieniä erikoismuotoja lukuunottamatta hedelmäpuille maan laadun mukaan reilut istutuskuopat, syvyys n. 80 leveys n. 100cm. Istutuslannoita ja kalkitse multa ennen istutusta, etenkin omenapuut tarvitsevat reilusti kalkkia. Kastele paakut hyvin ja istutuskuoppa. Levitä tiukkaa juuripaakkua. Tiivistä maa paakun ympäriltä ja kastele hyvin vielä pinnalta. Tue puut kahdella tukipuulla ja pehmeällä sidoksella. Suojaa jyrsijöiltä rungonsuojilla ja verkoilla.
Hedelmäpuista omenapuita leikataan säännöllisimmin ja eniten. Omenapuun istutusleikkauksella edistetään puun kasvuunlähtöä ja haarautumista. Istutusleikkaus tehdään keväällä ennen silmujen puhkeamista joko istutuksen yhteydessä tai seuraavana keväänä. Jatkossa seurataan nuoren puun kasvua säännöllisesti. Vuosittaisissa kevättalven leikkauksissa poistetaan mahdolliset kilpalatvat, liian tiheät, toisiaan hankaavat, latvuksen sisään kasvavat, vioittuneet ja liian pystyyn kasvavat oksat. Jos puuta leikataan alusta alkaen, leikkaustarve on vähäistä ja puusta kehittyy oikean muotoinen ja tukevaoksainen. Riittävän ilmava puu pysyy terveempänä ja tuottaa suuremmat ja kauniimmat hedelmät. Kesäleikkauksilla on hyvä pitää mm. vesiversot kurissa. Leikkauksen lisäksi liian pystyyn kasvavia oksia voit taivuttaa kesäkuussa kasvun ollessa taipuisinta.
Päärynää kannattaa leikata kesällä sen voimakkaan vesiversokasvun vuoksi.
Luumujen, kirsikoiden ja kirsikkaluumujen leikkaus tarvittaessa loppukesällä, elokuussa. Näitä leikataan mahdollisimman vähän.
Mitä pohjoisempana hedelmäpuita kasvatetaan, sitä varovaisemmin ja säästeliäämmin niitä leikataan.
Huomioi eri lajien kohdalla pölytys. Paremman sadon saamiseksi monet hedelmäpuut tarvitsevat toisen eri lajiketta olevan yksilön lähelleen (max 200m).
Kokeile rohkeasti! Onnistuminen palkitsee vaivannäön. Omasta puusta saatu sato maistuu yleensä kaikkein parhaimmalta!
-Muista kuitenkin, että kasvit ovat eläviä "olentoja" ja luonto olosuhteineen koettelee toisinaan kovalla kädellä, joten tappioitakin tulee välillä väistämättä.